Waarom Bert en Ernie geen homo mogen zijn

Posted in Style

"Neen, Bert en Ernie zijn geen koppel maar gewoon huisgenoten", zo benadrukt het Amerikaanse productiehuis Sesame Workshop met klem, nu een van de scenarioschrijvers beweert dat het oranje-gele duo wel een homostel is. 

Wat doen ze wanneer we ze niet zien? Want Bert en Ernie slapen toch wel heel dicht bij elkaar, al is het in aparte bedden. Miljoenen vroegen het zich al af toen ze met hun kroost keken naar de sores van enkele van de beroemdste huisgenoten: gele Bert en oranje Ernie, sterren in Sesamstraat.

De belevenissen van de twee poppen die een huis en een slaapkamer delen en af en toe iets doen met een banaan in hun oor, zijn voor sommige volwassenen blijkbaar zo suggestief dat al sinds hun ontstaan in 1969 wordt gesuggereerd dat ze een homostel zijn. Al in 1993 brachten de Amerikaanse producenten van Sesamstraat een officieel bericht naar buiten over de geaardheid van Bert en Ernie. ,,Nee, ze zijn niet gay", was de reactie op alle speculaties van die tijd.

In 2011 laaide de discussie opnieuw op, toen een Amerikaanse homobelangenvereniging een petitie startte voor een huwelijk tussen Bert en Ernie, om homofobie terug te dingen: ,,Laten we op die manier de kinderen tolerantie leren en respect voor degenen die anders zijn", aldus initiatiefnemer Lair Scott. Ook toen werd de actie afgekapt door de producenten: ,,Het blijven muppets en ze hebben geen seksuele voorkeur."

Maar nee, in 2013 was er weer een iconisch beeld van het poppenduo als romantisch koppel dat het tegendeel probeerde aan te tonen. Het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker plaatste Bert en Ernie gearmd op de cover, als verwijzing naar de historische uitspraak die het homohuwelijk toen voor de wet gelijkstelde aan het heterohuwelijk. Aan de kant van de producenten van Sesamstraat bleef het echter stil. Net als nu. Boeien!!!