Met deze app spreek je nu 90 talen

Posted in Gadgets

Praten met je Franse schoonmoeder, je Spaanse vriendin of met de Chinese hoteleigenaar kan voortaan zonder problemen dankzij de nieuwe berichten-app DoTalk. De gratis dienst zet gesproken en geschreven tekst razendsnel om in negentig verschillende talen en wordt vandaag gelanceerd in België en Nederland.

DoTalk is een gratis berichtendienst waarmee gebruikers in hun eigen taal kunnen chatten, berichten kunnen ontvangen, video-bellen en foto’s en filmpjes kunnen versturen. Op hun telefoon, tablet of laptop typen en spreken gebruikers de gewenste zinnen in hun eigen taal in, waarna DoTalk ze direct omzet naar de taal van de ontvanger. Die krijgt de berichten altijd geschreven terug, in zijn eigen taal. Zo wordt praten met iemand die een andere taal spreekt erg eenvoudig. De gebruiker bespaart tijd door een bericht in te spreken dat de app vervolgens vertaalt en omzet in tekst.

Handig is ook de snelle vertaalfunctie, waarbij de gebuiker iets inspreekt en de vertaling direct op het scherm ziet. Een welgekome functie voor toeristen, zakenreizigers of expats die bijvoorbeeld de taxichauffeur willen vragen hen naar het station te brengen, of de ober om de rekening willen vragen.

 

België en Nederland springplank naar Europa

De uitrol start in België en Nederland, en moet uiteindelijk ook de rest van Europa bereiken. “Beide landen behoren tot de landen met hoogste internetdichtheid ter wereld voor breedband en mobiel. Ze zijn een reislustig volk dus ze komen voortdurend in aanraking met andere talen”, aldus de Australische initiatiefnemer Reno Nicastro.

Aan de ontwikkeling van de app is drie jaar gewerkt door twintig Australische en Vietnamese ontwikkelaars. De app is uitvoerig getest in landen met de meest gesproken talen: Engels, Chinees, Koreaans, Japans, Russisch, Spaans, Frans en Indonesisch. Nicastro ontwikkelde de app uit eigen frustratie. “Als ik in het buitenland was voor zaken, moest daar de hele tijd een vertaler tussen in zitten. Dat moest toch anders kunnen, leek mij.” 

Bij DoTalk geloven ze alvast dat de mogelijkheden eindeloos én grenzeloos zijn. "Taal is de sleutel van het zakenleven, van het leven in het algemeen. DoTalk verbindt mensen met elkaar op een manier die tot voor kort onmogelijk was. We zoeken licentiepartners die met onze technologie vernieuwende producten ontwikkelen. Het zijn drie intensieve jaren geweest en het is nog niet perfect, maar gebruikers zijn erg positief. Daar ben ik heel tevreden over.”

“Ons doel was om een leuke en makkelijk te gebruiken app te ontwikkelen die het mensen mogelijk maakt om eenvoudig en zonder vertraging met elkaar te kunnen communiceren, ongeacht taal en locatie”, aldus Nicastro. “Ons dagelijks leven is gevuld met apps, van zakelijk tot reizen, dating en alles ertussen in. Met DoTalk kan kan iedereen heel makkelijk contact maken met mensen uit allerlei landen, met verschillende talen. Het voorkomt fouten door taalbarrières of verkeerde vertalingen.”

De ondernemer hoopt over een jaar één miljoen gebruikers te hebben. De vertaalmogelijkheden binnen de app zijn gratis, maar uitgebreidere functies zijn betalend. Op termijn breiden de ontwikkelaars de app uit met de mogelijkheid om gesprekken te bewaren als PDF en bestanden te delen via de cloud. www.dotalk.com

 

Met dank aan Bloovi.be