Facebook komt met nieuwe berichten App -Threads

Posted in Advertising

Met Facebook Messenger en WhatsApp heeft Facebook de meest gebruikte berichtenapps in zijn portefeuille. Gespecialiseerde Amerikaanse media melden dat er een derde variant aankomt. Threads moet Instagramgebruikers een gevoel van intimiteit geven.

 

“We zien vandaag al dat privéberichten, tijdelijke online verhalen en kleine groepen de snelst groeiende tak van online communicatie zijn”, dat schreef Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, in maart op zijn persoonlijk profiel. Het ooit zo gezellige digitale dorpsplein dat Facebook was, is tegenwoordig een mijnenveld. Wie niet oplet, deelt valse nieuwsberichten of verzeilt in een oneindige discussie tussen mensen die het belangrijker vinden hun gelijk te halen dan naar elkaar te luisteren. 

Geen wonder dat mensen steeds vaker terugplooien op privéberichten of beperkte WhatsApp- en Messengergroepen. “Als aanvulling op het digitale dorpsplein hebben we nood aan een digitaal equivalent van de huiskamer. Daarin moeten we alle middelen hebben om privé met elkaar te communiceren: een privéberichtendienst, kleine groepen en momenten delen op een plaats waar die niet eeuwig blijven kleven”, zei diezelfde Zuckerberg daarover twee maanden later op de ontwikkelaarsconferentie van zijn bedrijf.

Met andere woorden: Facebook wil zijn gebruikers een gevoel van intimiteit geven.

Blijkbaar voldoen de populaire apps WhatsApp, Facebook Messenger en de berichtenfunctie in Instagram niet volledig om aan die verzuchtingen te voldoen. Volgens de gespecialiseerde nieuwssite The Verge bouwt Facebook aan een nieuwe berichtenapp: Threads. Het zou om een zusterapp van Instagram gaan waarbij gebruikers via tekst-, foto-, en videoberichten in een meer intieme setting berichten met elkaar kunnen delen. The Verge spreekt ook van het onderling automatisch delen van locatie- en snelheidsgegevens en de status van de batterij.

Instagram heeft vandaag al een functie om privéberichten te sturen. Gebruikers kunnen ook een groep met ‘beste vrienden’ aanmaken om foto’s of video’s in beperkte kring te delen. Waarom dan nog een klein zusje ontwikkelen? Het valt af te wachten welke precieze rol Threads precies zal spelen en of de app er ook effectief komt. Toch zijn er een aantal redeneringen  van de raad van bestuur te bedenken.

VERVELENDE VLIEG

Ten eerste: Snapchat. Het sociale medium leek na zijn beursgang in 2017 ten dode opgeschreven omdat Facebook alle leuke features zoals filters en story’s kopieerde naar zijn apps. Tieners zijn daar niet van onder de indruk. Uit een rondvraag van Pew Research blijkt dat 69 procent van de Amerikanen tussen 13 en 17 Snapchat gebruikt. Meer dan een derde zegt dat ze het meer dan andere sociale media gebruiken. Volgens The Daily Beast zouden tieners Snapchat ook langer gebruiken dan concurrent Instagram.

Ook zakelijk lijkt de gele app met het witte spookje orde op zaken te krijgen. Het ontwikkelt tools die het adverteerders gemakkelijker moeten maken om een jonge doelgroep op een creatieve manier te bereiken. Met andere woorden: Snapchat blijft voor Facebook een vervelende vlieg die om de oren blijft zoemen. Misschien moet Threads de genadeklap worden.

Ten tweede: Facebook werkt aan een achterliggende infrastructuur die alle berichtendiensten met elkaar moet verbinden tot één groot platform. Op die manier zal het voor gebruikers mogelijk zijn om berichten vanuit WhatsApp naar Facebook Messenger te sturen. Daarbij pakt Zuckerberg graag uit door mee te delen dat al die berichten versleuteld zullen zijn. Lees: Facebook kan niet meelezen. Op dit moment zijn enkel berichten binnen WhatsApp altijd versleuteld. In Facebook Messenger moeten gebruikers de functie ‘geheime gesprekken’ aanvinken in de app. 

Privacy-experts juichen toe dat Facebook alle berichten zou versleutelen. Tegelijkertijd werpt het project vragen op. Kan Facebook de betrouwbaarheid van de versleuteling verzekeren? Kan een WhatsApp-gebruiker ervan op aan dat alle berichten die hij naar een Instagrammer stuurt waterdicht zijn? Zullen berichten in het platform per definitie versleuteld zijn of ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker? Experts digitale versleuteling wijzen erop dat hoe ingewikkelder je zulke functies maakt, hoe meer kansen op fouten. De kans is niet klein dat Threads gebouwd wordt met dat groter berichtenplatform in het achterhoofd.

En zo komen we bij een derde – en misschien wel belangrijkste – reden. In de Verenigde Staten woedt nog steeds het debat over de vraag of Facebook nu al dan niet te machtig is geworden. Wordt het niet eens tijd om Facebook op te breken in verschillende bedrijven: Facebook, Instagram en WhatsApp. Verschillende critici wijzen erop dat het er voor Facebook op aankomt om de Amerikaanse wetgevers te snel af te zijn. Zodra het bedrijf de verschillende diensten onlosmakelijk met elkaar verbindt in één berichtendienst, wordt het een stuk moeilijker om Facebook op te splitsen.

 

Met dank aan De Morgen.