Dyson bouwt elektrische auto

Posted in Design

Dyson wil in 2020 een eigen elektrische auto op de markt brengen. Het bedrijf investeert daarom bijna 2,3 miljard euro voor het ontwerp van de auto en de accu om het voertuig aan te drijven.

Dat maakte uitvinder James Dyson dinsdag bekend. In een e-mail naar werknemers van Dyson schrijft hij dat inmiddels 400 man aan de auto werkt.

De auto zal volgens de 71-jarige uitvinder "radicaal" verschillen van andere elektrisch aangedreven wagens van fabrikanten zoals Tesla. Dyson werkt al twee jaar in het geheim aan de auto, maar er is nog geen prototype gebouwd.

Volgens het bedrijf was het vanwege de hevige concurrentie in de autobranche nodig om de plannen geheim te houden. De meeste grote autobouwers, zoals Volkswagen, Volvo en Toyota, hebben ook de ambitie uitgesproken meer volledig elektrische auto's te gaan bouwen. Dat Dyson nu toch naar buiten komt met de ambitie doet het bedrijf omdat het moeilijker werd om te praten met onderaannemers, potentiële nieuwe werknemers en de overheid.

Voor het niet-beursgenoteerde bedrijf gaat het bij de investeringen om relatief grote bedragen. In 2016 werd een omzet geboekt van £2,5 mrd, 45% meer dan een jaar eerder. Ook de winst steeg vorig jaar met 41% stevig naar £631 mln.