"Het was een fout. Het was mijn fout, en het spijt me": Mark Zuckerberg neemt schuld datalek op zich

Posted in Advertising

Facebookoprichter Mark Zuckerberg (33) geeft toe dat zijn bedrijf in de fout is gegaan en dat hij "veel dingen heeft onderschat". Dat staat te lezen in zijn verklaring aan het Amerikaanse parlement, waarvoor hij deze week twee keer zal verschijnen. Op zijn eigen Facebookpagina kondigt Zuckerberg ook aan dat een van zijn belangrijkste doelen dit jaar is te verzekeren dat Facebook inmenging en desinformatie tijdens verkiezingen voorkomt.

Vandaag verantwoordt Mark Zuckerberg zich voor het Amerikaanse Congres. Vanaf 20.15 uur verschijnt hij voor de Senaatscommissies Handel en Justitie, en een dag later vanaf 16.00 uur komt Zuckerberg getuigen voor de Commissies voor Energie en Handel in het Huis van Afgevaardigden. 

Het Congres geeft al een tekst vrij van Zuckerbergs interventie, waarin hij zegt dat hij "persoonlijk" een fout heeft begaan door te weinig te doen om wangebruik van het sociale netwerk te bekampen. Zuckerberg zal zijn uiteenzetting starten met lof aan Facebook, volgens hem een "idealistisch en optimistisch bedrijf". "Tijdens het grootste deel van ons bestaan, focusten we op het goede wat mensen verbinden kan opleveren", aldus Zuckerberg. 

SHARE  

"Ik richtte Facebook op, ik leid het, en ik ben verantwoordelijk voor wat hier gebeurt"

MARK ZUCKERBERG

Hij zet enkele verwezenlijkingen van Facebook in de kijker, maar geeft ook toe dat het bedrijf niet genoeg heeft gedaan om te voorkomen dat "die tools ook konden gebruikt worden om kwaad aan te richten. Dat geldt voor fake nieuws, buitenlandse inmenging in verkiezingen, haatretoriek, maar ook privacy van ontwikkelaars en data. We bekeken onze verantwoordelijkheid niet ruim genoeg, en dat was een fout. Het was mijn fout, en het spijt me. Ik richtte Facebook op, ik leid het, en ik ben verantwoordelijk voor wat hier gebeurt."

De topman zal ook uitleggen hoe het privacyschandaal is kunnen ontstaan, en wat zijn bedrijf nu doet om te voorkomen dat dit ooit nog gebeurt. Zo zouden alle gebruikers rond deze tijd een melding op hun tijdlijn moeten zien verschijnen met info of hun gegevens bij Cambridge Analytica zijn terechtgekomen. Ook gebruikers die niet getroffen zijn, zullen een link te zien krijgen die toont welke apps ze gebruiken en welke informatie ze delen met die apps. Apps kunnen zo nog gemakkelijker verwijderd worden.

En Europa?

Ook het Europees parlement roept Facebook-topman Mark Zuckerberg op het matje om tekst en uitleg te komen geven na het privacyschandaal. De fractievoorzitter van de Europese Volkspartij EVP Manfred Weber vindt het "onaanvaardbaar" dat Zuckerberg enkel maar een afgevaardigde zou sturen.

 

Met dank aan DeMorgen.be